Українські абітурієнти можуть отримати державні гранти на оплату вищої освіти. За оцінками Міністерства освіти і науки, це може стосуватися 58 тисяч вступників. Нова грантова система передбачає збільшення кількості студентів, які отримають державну підтримку, на майже 30 тисяч осіб після ухвалення відповідного закону у 2023 році.

У 2023 році держава виділила 4 млрд 179 млн грн на освіту бакалаврів, що дозволило фінансувати навчання 76 580 студентів. Проте, прогнозуючи ситуацію на 2024 рік, МОН передбачає, що за умови аналогічного фінансування, на бюджетну форму навчання зможуть потрапити приблизно 49 тисяч вступників, а з державними грантами – понад 58 тисяч.

Розмір гранту на здобуття вищої освіти, за розрахунками МОН, буде варіюватися від 15 до 50 тисяч грн. Державне замовлення буде збережено для спеціальностей з суспільною потребою, таких як безпека та оборона, державний сектор, медицина, мистецтво та педагогіка. Також воно залишиться для спеціальностей, які потребують особливої підтримки держави.

Очікується, що грантова система навчання в закладах вищої освіти розпочне працювати з вересня 2024 року і стосуватиметься абітурієнтів, які беруть участь у поточній вступній кампанії. Розмір освітнього гранту буде залежати від результатів національного мультипредметного тесту, коливаючись від 15 до 50 тисяч грн.

З аудіоозвучкою і прикладами

Пройшовши цей онлайн курс від проєкту eXamen.com.ua, ти вивчиш англійські неправильні дієслова (irregular verbs) починаючи з рівня A1 і закінчуючи B2.